Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното предприемачество и културата

Снимка: Радио София

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика.

„Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от две условия. Първото условие е да наемат хора от уязвими групи – хора с увреждания или това, което е важно за младите артисти - могат да бъдат и младежи до 29 години, които са без трудов опит. Могат да бъдат хора на деца с увреждания, могат да бъдат трайно безработни, безработни 55+, регистрирани в Бюрото по труда. Могат да бъдат хора жертви на трафик или на домашно насилие, бежанци“, обясни Златева.

Тя добави, че биха могли да бъдат включени и лица, които са прекарали успешно психо-социална рехабилитация. Младежи, живели в домове за лица лишени от родителски грижи, също биха могли да бъдат подпомогнати.

„Към момента на наемане те трябва да са от тези уязвими групи и трябва да са 30% от състава и не по-малко от 3 лица. Ако организацията или формата е от 3 до 9 души, трябва да се наемат 3 лица“, уточня Меглена Златева.

Второто условие, за да стане юридическо лице социално предприятие, е да има положителен финансов отчет.

„След данъчно облагане, 50% от печалбата да се реинвестира. Не по-малко от 7500 лева да се реинвестира за социална цел или дейност на организацията или фирмата“, обясни Меглена Златева.

Тя уточни, че в това влиза подпомагане на хора от уязвими групи или образователни дейности, свързани с повишаване квалификацията.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени