Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палатка подарък? Не точно

Снимка: БГНЕС

Реклама на Фейсбук страницата "Модерни палатки за вас" загатва на неправилен български за подарък палатка от верига магазини за спортни стоки.

"Decathlon предлага 1 палатка на домакинство на български, за да се отървете от излишното  Отговорете на няколко въпроса и вижте дали отговаряте на условията", се казва публикацията, която вероятно е машинен превод на български (виж скрийншота по-долу).


Фейсбук страницата няма посочена връзка с веригата магазини, а указаният сайт е от платформа за съкращаване на URL. Адресът води към страница, имитираща тази на фирмата за спортни стоки, където се иска попълване на анкета.

Рекламата от края на юли, когато е и създадена страницата, присъства и в друг вариант: "Decathlon предлага миналогодишната палатка QUECHUA на всички българи над 25 години, за да се отървете от излишните наличности и да освободите склада за нови модели. Щракнете върху бутона и отговорете на 3 въпроса" – отново на неправилен български и вероятно с машинен превод от друг език.


Рекламата в няколко варианта е споделена от потребители - реални или не, стотици пъти. В последния ѝ вариант коментарите са от предполагаеми полски потребители, но написаното от тях отново е на развален български език. Проверка показва, че рекламата се разпространява във Фейсбук и през други страници на различни езици – френски, унгарски, словенски.

На сайта на посочената фирма няма никаква информация за евентуални подаръци.

Но във официалната Фейсбук страница на веригата има публикация от 30 юли (виж тук)

"На вниманието на всички наши потребители – получихме сигнал за подвеждаща реклама от фалшива страница във Facebook, която провежда кампания с подарък палатки от наше име", се посочва в съобщението, което предупреждава:

"Бъдете предпазливи и не споделяйте своите лични данни, данни от банкови карти или други платежни инструменти при онлайн комуникация със съмнителен източник, освен ако не сте изрично сигурни за тяхната достоверност".

Представител на фирмата заяви пред БНР, че "нямаме практика за провеждане на промоции, свързани с анкети":

"Неколкократно повтаряме на потребителите, че всяка промоция, която имаме, се обявява само и единствено на нашите официални страници и сайт. Обясняваме им за какво да внимават при подобни реклами, как да разпознават измамите, да не предоставят толкова лесно личните си данни". 

"За съжаление случаите продължават, както и се увеличават потребителите, станали жертва на тези измами", заявиха още от фирмата.

Екипът за проверка на факти на БНР и друг път е разобличавал фалшиви реклами, публикувани в социалните мрежи.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени