Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу войната и за музиката: Историята на един украински музикант в България

Снимка: Личен архив

Павло Христофоров е роден в Киев, Украйна, и е потомък на българи от Запорожката област. Музикалният му път започва още на 10-годишна възраст, когато постъпва в музикално училище, а любовта му към музиката бързо се превръща в страст. Преди девет години Павло пристига и се установява в България. Въпреки че професионално работи в IT сектора, той не се отказва от музиката и продължава активно да свири като част от група с мултикултурна среда. За него музиката е нещо повече от хоби – тя е средство за изразяване и връзка с хора от цял свят.

Павло споделя, че родният му Киев винаги ще заема специално място в сърцето му, но София вече се е превърнала в негов втори дом. Харесва града заради множеството социални възможности и близостта му до природата. Той мечтае за деня, когато войната в Украйна ще приключи и хората ще могат да се върнат в родината си.

Корените на Павло са тясно свързани с българската общност в Украйна, но в съветско време българската култура и език са били потиснати. Тази загуба на културни връзки вдъхновява Павло да се премести в България, след като негова позната – също българка от Украйна – взима подобно решение. Въпреки езиковата близост, Павло споделя, че научаването на българския език е предизвикателство.

В търсене на нови музикални контакти в България, Павло започва да участва в така наречените "джем сешъни" – музикални събития, където различни изпълнители се събират и импровизират заедно. Тези събития му помагат не само да намери съмишленици, но и да натрупа ценен опит, свирейки с музиканти от различни държави. Един от хората, които оказват значително влияние върху него, е Васко Кръпката. Павло си спомня с благодарност първия концерт, в който участва заедно с български банди, малко след началото на войната в Украйна.

Освен че създава нови аранжименти на класически украински песни, Павло обича да експериментира със смесването на различни музикални стилове като джаз, боса нова, рок и блус. В почти всеки месец той инициира благотворителни концерти в подкрепа на Украйна, особено в популярния "Блус барът на Кръпките". Със своята група те пътуват по Черноморието, посещават бази, където живеят украински бежанци, и участват в различни събития.

От опита си в България Павло споделя, че е срещнал единствено позитивно отношение към украинските бежанци. За него България е място, където хората са отворени и готови да помогнат на нуждаещите се.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна