Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики:

Липсата на контрол е причина №1 за катастрофите по пътищата

Диана Русинова
Снимка: БГНЕС


Липсата на контрол е една от основните причини за зачестилите пътни инциденти през лятото. Мнението е на Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Другите фактори, според нея, са свързани с лошото състояние на пътната инфраструктура, интензивния трафик към морските курорти и безразсъдното поведение на шофьорите. Най-натоварена и с най-много катастрофи – над 300 от началото на годината, е АМ "Тракия".

„Превес има липсата на контрол. Когато няма контрол водачите си позволяват да правят каквото си пожелаят. Аз пътувах наскоро и от Стара Загора до Бургас имаше един-единствен патрул, той беше до Нова Загора в един паркингите и в насрещното и нито една друга полицейска кола“, коментира Русинова.  

На второ място тя поставя лошото състояние на пътната инфраструктура. Не подценява и безразсъдното поведение на шофьорите, което не рядко завършва с инциденти. Като типични нарушенията на водачите, предпоставка за пътни произшествия посочва изпреварвания от дясно, през аварийни ленти, засичания, внезапни спирания.

За катастрофите и задръстванията по АМ „Тракия“ през лятото вина имат също интензивния трафик и ремонтните дейности по пътното платно.

„В момента има едни безумни временни организации през август месец, където никой нищо не работи и наредени 2 километра знаци, временна организация, ако ги питате и те не могат да ви кажат за какво са ги наредили“, реагира Русинова.

Според нея у нас няма как да се отварят мантинели с цел облекчаване на трафика при инциденти – те са забити в земята, което би налагало срязване и подмяна с нови всеки път.

Относно новите шофьори Русинова смята, че по-скоро трябва да се наблегне на обучението им, а не да се учат на пътя как да карат.

Русинова е привърженик на мярката за отнемане на автомобили при пияни и дрогирани шофьори, дори и да е крайна. 

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени