Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозна суша мъчи Италия

Язовирът "Капачоти"
Снимка: Lanotiziaweb

Сериозна суша засяга много региони на Италия. Селското стопанство и производствените дейности са поставени на изпитание.

Сушата е най-осезателна в южната част на Апенинския полуостров. Дължи се на недостатъчните количества валежи от сняг през зимата и на дъжд през останалото време.

Много сериозна е водната криза на остров Сицилия, която се консолидира във времето и поради липса на инфраструктурен план за събиране на вода.

От март тази година там е обявено извънредно положение. Кораб-цистерна доставя вода в района на Агридженто. В област Пулия, от язовира "Окито" вече е забранено доставянето на вода за напояване. В същия регион, в язовира "Капачоти" с капацитет от 48 милиона кубически метра вода, са останали само 2 милиона.

Картината е страховита - освен напукана земя, има умряла риба, появиха се стари пътища и отломки от чифлик.

В останалите язовири водата също е много малко и цялото селско стопанство на Пулия ще понесе огромни щети. В централните райони Абруцо и Умбрия, също има недостиг на вода. Проучване на Утрехтския университет посочва, че "Сушата в Италия е явление, което ще продължи да се влошава".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени