Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания задейства спешен план за справяне с пренаселеността в затворите

Снимка: PIxabay

Очаква се във Великобритания днес да бъде задействан спешен план за справяне с пренаселеността в британските затвори на фона на все повечето издавани присъди на участници в неотдавнашните безредици.

Операция с кодовото название "Ранна зора" е дългогодишен план, който позволява обвиняемите, чакащи явяване в съда, да бъдат държани в полицейски килии, докато се освободи място в затвора.

Но задържането на обвиняемите в изчакване на явяване в съда в полицейски килии, освен ако не се потвърди, че има налично затворническо легло за тях, може да забави съдебните дати. След нареждане на правителството прокурорите се опитват да ускорят гледането на делата на хора, обвинени в участие в неотдавнашните безредици в някои части на Обединеното кралство. 927 души са арестувани и 466 вече са обвинени.

По-рано Марк Феърхърст, председател на Асоциацията на служителите в затворите, заяви за Скай нюз, че очаква операция „Ранна зора“ да стартира всеки момент през тази седмица, тъй като няма достатъчно места в затворите.

Въпреки кризата обаче, ако някой трябва да бъде вкаран в затвор, място ще бъде осигурено, коментира Феърхърст.

За да освободи места в затворите, министърът на правосъдието Шабана Махмуд също планира временно да намали дела на присъдата, която трябва да бъде излежана, преди да е възможно условно освобождаване, от 50% на 40%.

Това обаче няма да важи за осъдени за тероризъм, сексуални престъпления, домашно насилие и някои други престъпления, свързани с насилие.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени