Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

| обновено на 19.08.24 в 13:03
Снимка: БТА

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Програмата включва разнообразни събития, насочени към различни целеви групи и цели да отбележи историческите моменти с почит и признателност.

В поредица от предавания тази седмица програма "Христо Ботев" ще излъчва на живо от Габрово, като ще предложи срещи с участниците в събитията, историци, творци и музейни работници. Целта е да се предаде атмосферата на честванията и да се почете паметта на героите, паднали за свободата на България.

В предаването "Нашият ден" областният управител на Габрово Мария Башева сподели следното: "Днес поставяме началото на една важна седмица за нашия град, а и за цяла България. Тези две дати не са само цифри в календара, а живи спомени, които свързват миналото с настоящето. Програмата е богата и има събития за всяка целева група."

Честванията ще започнат тази вечер в 20:30 часа с музикално-поетичен рецитал в "Парка с мечето". През цялата седмица ще се проведат редица събития, сред които областният управител открои Национално състезание за ученици, изкачване на стълбите към Паметника на свободата на 23 август от 10:00 часа, последвано от открит урок по история. Вечерта ще има фолклорен концерт-спектакъл с участието на формация "Димитров", формация "Пловдив" и други.

На 24 август в тържествения ден на връх Шипка ще се състои жива картина с участието на 300 души от 45 клуба на дружество "Традиция", която ще започне в 12:00 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени