Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 август - Световен ден на фотографията

С фотоисториите си Вихрен Георгиев разбива стереотипи

Вихрен Георгиев
Снимка: Личен архив

Когато човек е търсещ и работоспособен, талантлив и креативен, резултатите не закъсняват. Доказателството може да се види в проектите на Вихрен Георгиев.

Преди 10-ина години започва да осъществява идеята си за People of Sofia (платформа за улична фотография) с около стотина снимки, а ето, в момента има повече от 300 000 последователи в различните социални мрежи.

Концентрира се върху хората на българската столица - като индивидуалности, настроение, което излъчват, като дейност или поведение, с които впечатляват.

Освен това развива и друг проект - Sofia in Details, където на фокус – в буквален и в преносен смисъл, е София като град, архитектура, сгради.

Негово любимо място за снимки е площад "Славейков".

С много от историите, които Вихрен Георгиев разказва с фотокамерата си, разчупва стереотипите. Пред БНР-Радио София фотографът изтъкна:

"В България обичаме да лепим етикети на хора (на по-различните от нас), да изказваме мнение дори и за неща, от които не разбираме. Много е лесно да мразиш нещо, което не познаваш или не разбираш."

Снимки: People of Sofia

Една от темите, по които той е работил скоро, е за ромски студенти, които учат медицина.

"Те са пример за това, че нещата се променят, не бива да робуваме на клишетата и етикетите."

Според него, дори човек да е краен и негативен, ако повече говори с хората и се вглежда в детайлите, по-лесно ще започне да разбира другите и да бъде по-толерантен.

Вихрен Георгиев отбеляза още, че черно-бялата е класическата фотография, но не трябва да се противопоставя с цветната. И двете имат своето място, зависи от изразните средства и концепцията на самия автор, „зависи от обекта, който снимаш“.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени