Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Илиев: Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева

Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже да прави правителство, защото това би означавало директно да се хвърлим в конституционна криза с непредвидими последици.

Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев.

"Мисля, че президентът изобщо нямаше да възложи на нея, ако предварително нямаше някаква информация, че тя не само ще се съгласи за това, но и ще подходи така, че да осигури състав и структура на правителството". 

По думите му парадоксите на новия конституционен модел на служебното правителство нямат край. "Поредният се оказа, че едно по същество техническо правителство всъщност ще бъде съвсем политическо по своя характер", подчерта той и добави: 

"Не знам докога можем да продължаваме така с този модел на служебното правителство. Оказа се, че никой не носи политическа отговорност за него". 

Според журналиста има много подводни камъни в този нов модел, които ни поставят пред нови и нови изненади

"Оттук нататък когато дойде момент да бъде избран следващият председател на Сметната палата, или следващият управител на БНБ или следващият омбудсман, никой няма да се пита дали е експерт, а ще го преценяваме от чисто политическа гледна точка - какви са политическите връзки, контакти и евентуалните политически зависимости на този човек и затова кого той ще кадрува в изпълнителната власт. Това за мен ще бъде пълният крах на тези институции. Отсега нататък те вече никога няма да имат високи професионалисти, които да ги ръководят". 

Когато държавата я няма, когато държавата е срината от тези политически групи, които се саморазправят помежду си, ние сме оставени сами на себе си, без да има някой, който да налага общи правила, по които живеем, а когато няма кой да ги налага тези правила, хората помежду си определят правилата, коментира Илиев и подчерта, че това е пътят към беззаконието и хаоса

Цялото интервю на Силвия Великова с Людмил Илиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени