Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Правителството трябва да гаси три големи "пожара"

Ще има протести на земеделци и в енергетиката за компенсации, предупреди вицепремиерът в кабинета "Стефан Софиянски"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Реколтата на зърно не е добра тази година и ще има протести на земеделци за компенсации. Правителството трябва да гази три големи пожара.

За това предупреди финасистът проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, в интервю пред БНР.

Тя прогнозира, че това НС има капацитет да измислят политическа формула за излизане от тези 3-годишни политически проблеми.

"Защото това са хората, които ще ни управляват в различни конфигурации. Надявам се и президентът са окаже влияние за повече сговор, за да се намери формула в рамките на това НС", надява се Бобева, като определи прогнозата си като абстрактна.

Според нея това служебно правителство може да остане за още 3 месеца да управлява, "което не е лошо, защото ще има приемственост".

Тя коментира, че след конституционните промени служебните правителства не изпълняват функциите, които са необходими и даде за пример служебният кабинет на Стефан Софиянски.

"Много е важна чия е отговорността, при новата Конституция се разми отговорността и концепцията за служебно правителство е неприложима. Освен НС, че е началник, другият началник е ЕК и там безприкословно трябва да се изпълняват решенията", каза Проф. Бобева.

Бобева напомни, че новото служебно правителство трябва първо да си свърши работата, зададена по европейските изисквания:

"Трябва да се свиват разходите и има няколко пожара, които трябва да гаси правителството. Първото е с недобрата реколта със зърното. Тепърва ще излязат резултатите от реколтата, нашата икономика и износът зависят от това. Очаквам протести за компенсации и цени. Земеделски протести, защото и ситуацията със зеленчукопроизводството е много сложна. Ще има голям натиск и от страната земделците."

"Хаосът в енергетиката, този кошмар няма край, трябва да се гасят пожари, пак има искане за компенсации. И третият е свързан с подготовката за процедурата за новия бюджет и успокояване на разходите. Ситуацията не е розова и няма време и място за политически битки, защото нещата не са добре", предупреди Бобева.

И допълни:

"В сравнение с ЕС 2% икономически растеж не е толкова зле, но имаме увелича на държавния дълг в последния месец. Скоростта, с която расте не е добра, безработицата ни е ниска 4,5%. Проблемът е Националния план за възстановяване, не мисля, че трябва да се търси вината в това служебно правителство или предишното. Проблемът е, че когато е правен са заложени реформи от хора, които нямат са понятие. А за да ти дадат парите трябва да изпълниш тези реформи."

Даниела Бобева е категорична, че трябва повече разум и "да се обединим около икономиката и да се върви напред".

"Не им завиждам на хората, които искат да влязат в кабинета като министри и премиер. Много е сложно да правят реформи сега", каза тя и предупреди, че ако не се направят реформите и не се получат парите от ЕК по ПЛана, няма да се върже бюджетът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени