Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

""Възраждане" ще отидат на среща на парламентарно представените политически партии"

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"ПП-ДБ дадоха козове в ръцете на Пеевски да изнудва цялата държава"

| Интервю
Костадин Костадинов
Снимка: Добрина Карамболова

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР.

Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от създалата се ситуация, след като президентът Румен Радев върна проекто-кабинетът на Горица Грънчарова Кожарева за корекция на вътрешния министър.

"Да трябва да има такава среща, но няма как да бъде по инициатива на ПП-ДБ", категоричен бе Костадин Костадинов.

И посочи аргументите си:

"Конституцията, направена от ПП-ДБ ни вкарва в тотална конституционна криза, защото нямаме ясно разписани текстове, има пропаст в Конституцията, могат да се отлагат избори. Отговорността на ПП-ДБ е двойна. Не само ни вкараха в криза, но и техния конституционен съдия Белазелков гласува поправките."

Според Костадинов се намираме в патова ситуация и "заложник е бъдещото развитие на България".

Той сподели, че му се обадил по телефона Божидар Божанов да го покани на срещата.

"ПП-ДБ сега не инициативност, а смирение трябва да покажат, защото те вкараха държавата в този батак, те дадоха козове в ръцете на Пеевски да изнудва цялата държава. ПП-ДБ нека замълчат и да проявят смирение", категоричен бе лидерът на Възраждане.

Според него е имало договореност между Горица Кожарева и президента и тя се е оттеглила. Костадинов твърди, че върху кандидатът за премиер е имало политически натиск.

Главчев: Готов съм да участвам в конституционната процедура за служебен премиерТошко Йорданов: Промените в Конституцията заложиха политически натиск със самото им приемане

"Може би е имало договорености с Кожарева, от които тя се е оттеглила. Според мен е имало политически натиск и той не е да махне Калин Стоянов, а да го задържи", заяви Костадинов.

Ситуацията той определи като „това е дъното на българската държава“:

"Защото за пореден път се оголи истината, че България е собственост на Пеевски, който води война на живот и смърт за оцеляване и неговият министър Калин Стоянов да е министър, и да му осигури спокойното купуване на гласове. Защото на следващите избори Пеевски ще има 30 000 гласа  и няма да влезе в НС."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени