Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Народът трябва да потърси отговорност от този, който го лъже

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Политическата цена за настоящата криза трябва да я плати този, от когото народът не е доволен. Имам забележки към българския народ, защото той подкрепя този, който го лъже. Не може да си заровим главата в пясъка, че народът експериментира последните години и 7 пъти ходим на избори.

Това каза депутатът и политолог Калоян Методиев в интервю пред БНР.

"Моята критика е към народа, защото отговорността може да мине само, ако народът си я потърси и накаже този, който го довел до това състояние", допълни той.

Според него са функция на хората, "имаме проблеми, но държавата не функционира нормално".

"Силата е в народа, 70% не излязоха да гласуват, но никой няма да дойде отвън и няма да ги оправи. Никой не го интересува вътре в у нас, стига да не правим проблеми в съюзите, в който сме", смята политологът.

За него Калин Стоянов е станал косвена жертва на една група в българската политика, която се преформатира. 

"Става въпрос за ПП-ДБ, Бойко Борисов, Пеевски и Румен Радев. Свидетели сме на вътрешните размествания в българската политика", твърди Методиев.

И смята, че изходът е да се спре прегрупирането в политическия елит.

За отказа на президента Румен Радев да приеме проекта за кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева той коментира, че имаме изключение.

"Ние сме изключение от 200 държави в света, едно беззаконие води след себе си друго. Затова в момента коментираме може ли да се сменя министър, да се правят партии от президент, има ли такъв случай в европейската практиката. Право трябва да има, за да се излезе от такава ситуация, но сме свидетели на саботажи през правилата в Конституцията", посочи Калоян Методиев.

Той е убеден, че настоящата политическа криза се дължи на прегрупиране в една група, която враждува вътре.

А за Румен Радев коментира, че може да каже, че не харесва и следващият номиниран за премиер:

"Той се опитва да заобикаля Конституцията и да си прави собствени правила. За него какво пише в Конституцията няма значение. Виждате за какво лицемерие и лъжа става въпрос".

Методиев заяви, че най-голямата корупционна сделка е сключеният договор на кабинета Гълъб Донев с турската "Боташ" и тя се разследва от европейската прокуратура. И допълни, че Радев имал интереси в енергетиката и земеделието.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени