Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светла Колева:

Вижда се желание на определени актьори да се премине към президентска република

| Интервю
Снимка: БТА

"Днешната ситуация е следствие от тези нарушения на принципите на демократично устройство на обществото, които са потъпквани и не са спазвани в продължение на няколко години или десетилетия". 

Това каза пред БНР социологът проф. Светла Колева. 

"Тази концентрация върху една единствена партия, която в момента се посочва като главния виновник за т.нар. "хаос" в страната, е всъщност отместване на проблема за основните движещи сили на корупционните модели в българското общество". 

Според нея забавянето на изборите може да бъде свързано с интересите и стратегиите на различни политически субекти в българското общество. 

"При всички случаи се вижда преструктуриране в политическото пространство с желание на определени и институционални актьори да променят политическия модел, т.е. да се премине от парламентарна към президентска република", изказа мнението си проф. Колева в интервю за предаването "12+4". 

Очевидно в Калин Стоянов се фокусират политическите и икономическите интереси на различни институционални и политически актьори, коментира тя. И прогнозира: 

"Обяснението на ситуацията в страната само чрез имена, без да се търсят структурните зависимости и процесите, които са довели тези имена или тези личности на съответната позиция, мисля, че ще продължим да се въртим в един затворен кръг, без да достигаме до корена на проблемите". 

Интервюто и анкетата на стажант-репортера Виолета Борисова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени