Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необикновените музикални пътешествия на Венета Нейнска и Иван Стайков

Снимка: личен архив

„Концерти с история“ е една изключително интересна поредица, замислена от пианистката Венета Нейнска. Тя винаги е умеела да разказва, да поставя музиката в контекста на времето, в което е създадена дадена творба. Вярва, че така слушателят отнася със себе си по-цялостен спомен от музикалното преживяване.

Самата Венета Нейнска е прекрасна пианистка, чието музикално усъвършенстване преминава през Университета на Южна Калифорния, където е в класа на Джон Пери и Guildhall School of Music в Лондон. Лауреат е на редица международни конкурси и автор на детски образователни проекти като изключително успешните „Концерти на възглавници“. Именно по нейна идея преди години, 11 пиана бяха „изнесени“ и вписани по оригинален начин в градската среда на София. Година след година, Венета Нейнска неуморно допринася към музикалния живот у нас. Важна нейна мисия е музиката на големия български композитор Димитър Ненов, която тя изпълнява в България и не само, в компанията на един изящен филм за многопластовата личност на този голям творец. Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute.


Поредната ефектна програма в рамките на проекта „Концерти с история“ се нарича „Покана за танц“. При представянето си пред софийската публика по-рано тази година, тя толкова се е харесала и хората са искали още и още „че ни свършиха бисовете и започнахме да повтаряме някои от танците в програмата“, с усмивка си спомня Венета Нейнска.

По нейните думи голямата виртуозна тежест в „Покана за танц“ пада върху цигуларя и затова много внимателно е избирала кой да бъде той. Иван Стайков се оказва перфектният избор. Интересното в неговата музикална история е, че не е завършил музикално училище. В Националната музикална академия е в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов, след което специализира в Белгия и Германия.

Венета Нейнска и Иван Стайков представят „Покана за танц“ от единия до другия край на Черноморието. Това е една чудесна възможност за летуващите да отидат на плаж, да се порадват на ваканцията и вечерта да посетят концерт, при това с история.

Чуйте какво още споделиха Венета Нейнска и Иван Стайков пред Лили Големинова в предаването „Радиокафе“. Ето и къде са концертите:

20 август – Зелен образователен център, Шабла

22 август – Градска художествена галерия, Варна

24 август – Археологически музей, Созопол

26 август – Морско казино, Варна

Снимки: Личен архив - Венета Нейнска

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени