Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Позицията на Борисов е доказателство, че идеята е да неутрализират голямата мощ на Пеевски

| Интервю
Весислава Танчева
Снимка: БГНЕС

Два сценария се сблъскаха вчера и двата бяха неочаквани от противниковата страна, доколкото Радев - Пеевски се разглеждат като противници. Очевидно зад гърба на Радев са хората на Доган и ГЕРБ с Борисов, въпреки че той полага усилия да изглежда декларативно неутрален в този сблъсък в ДПС.

Това коментира Весислава Танчева, комуникационен експерт и член на гражданското движение Боец, в интервю пред БНР.

"След днешната позиция на Бойко Борисов срещу Калин Стоянов аз го разглеждам като доказателство, че те са заедно в тази група с президента. Идеята очевидно е да неутрализират голямата политическа, и не само политическа, мощ на Пеевски със съзнанието, че той все още има голямо влияние върху прокуратурата и голяма част от МВР, и върху службите и медиите", каза Танчева.

Според нея Пеевски все още има възможност да им причини огромна болка и страдание.

"Да им причини още от същото, което видяхме вчера върху Румен Гайтански-Вълка, дори да бъдат издадени заповеди и те да бъдат изпълнени срещу някои от наричаните от него дерибеи. Не бих се изненадала да видя срещу някой от ключовите лица като Рамадан Аталай, та даже и срещу почетния председател", прогнозира комуникационният експерт.

Тя припомни, че от "Боец" имат доказателства за купуване на гласове с участието на полицейски началник в Старозагорско, но дори не са били изслушани в НС. И ще продължат да настояват за честни избори. Утре от 18.30 часа "Боец" организира протест в триъгълника на властта.

"От гледна точка на гражданското общество Калин Стоянов ще се бори срещу кого! Срещу хората, които му искат оставката? гражданското движение "Боец"  е единственат стуркутра, която иска неговата оставка от юни 2023 г., с аргументи, че има обвързаности от неговото минало, че е бил подкрепян от Бойко Борисов и независимо, че беше директор на ГДБОП, назначен по Бойко Рашков", каза Танчева.

И допълни:

"Това което чухме от Пеевски, вадейки същата теза, за мен е повторение, уверявайки, че ще постави Калин Стоянов водач на листа в неговата партия, е продължение на сценария „ще се борим с други средства".

За позицията на Борисов днес, да се отстрани Калин Стоянов тя каза:

"Донякъде беше очаквана, след вчерашното снишаване. Явно имат нужда от време да премислят и накъде клонят силите.  Решението макари да е противоречиво на практика Борисов и ГЕРБ искат неговото отстраняване, както Борисов каза "Главчев и  Радев да намерят начин".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени