Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва делото срещу Рангел Бизюрев за убийството в Цалапица

| обновено на 21.08.24 в 08:47

В Пловдивския Окръжен съд  започва процесът срещу Рангел Бизюрев за извършеното преди година убийство на  Димитър Малинов от Цалапица. 

То ще се гледа по общия ред, с разпит на всички свидетели, след като на разпоредителното заседание бе отхвърлено искането на защитата на Бизюрев за дело по съкратената процедура. 

Близнаците Борислав и Валентин Динкови, помогнали на Рангел да укрие трупа на убития младеж, са обвинени само в помагачество, а не като съучастници, както настояват близките на Димитър Малинов. Спрямо тях се води друго дело, в Районния съд. 

На разпит в съдебната зала Рангел Бизюрев заяви, че само той е нанесъл удари по тялото на  Митко след скарване между тях, но отрече те да са били смъртоносни.  Роднините на убития младеж предявиха поотделно граждански искове към убиеца  за общо един милион и сто хиляди лева. 

Ако бъде признат за виновен, Рангел Бизюрев може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор без право на замяна. Делото е насрочено в три поредни дни.  

Бизюрев беше обявен за издирване през юли 2023 г. с европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура-Пловдив. На 29 ноември миналата година беше установен и задържан в град в Дания. На 20 март тази година беше предаден на съдебните власти в България след решение на две съдебни инстанции в Дания.

Очаква се близки и роднини на убития младеж отново да се съберат на протестен митинг с искане за максимална присъда и привличане на близнаците като съучастници в убийството. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени