Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън в Катар: Няма време за губене за споразумение за спиране на огъня в Газа

Снимка: АП

Първият американски дипломат Антъни Блинкън заяви в Катар, че няма време за губене при осигуряването на споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Блинкън подчерта това в края на десетата си обиколка в Близкия изток.

Факторът "време" е ключов в тези преговори - така описа текущите разговори за мир в Близкия изток американският държавен секретар Антъни Блинкън при пристигането си в Доха. Часове по-рано той разговаря с президента на Египет - друга страна-посредник в преговорите между израелското правителство и лидерите на "Хамас".

"Израел прие нашето предложение за мир. Чух това лично от премиера Нетаняху вчера. Сега се надявам да чуем същото и от "Хамас". От началото на кризата Съединените щати изключват продължителен израелски престой в Газа. Без да влизам в детайли, нашият план съдържа конкретни дати за израелското изтегляне от Ивицата. В много отношения Газа е ключът, за да продължим в правилна посока със събитията на Север - конфликтът с "Хизбула" в Ливан.

Газа е ключът, за да намалим напрежението в червено море с хутите, за да постигнем нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. И, разбира се, това е ключът да бъдат върнати заложниците, държани от "Хамас" по техните домове", коментира Блинкън.

В същото време катарският външен министър шейх Мохамед ал-Тани потвърди пред американския си колега, че страната му продължава посредничеството си и усилията за прекратяване на войната.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени