Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската ПВО е унищожила най-малко 10 дрона, летящи към Москва

Кметът на Москва Сергей Собянин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е предприела едно от най-мащабните нападения с дронове срещу Москва, като руските части за противовъздушна отбрана са унищожили най-малко 10 дрона, летящи към столицата, заяви кметът Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс. Някои от дроновете са били унищожени над град Подолск, който е на около 38 км южно от Кремъл. По предварителна информация няма пострадали или щети в следствие на атаките.

Нападението срещу Москва беше част от по-широкообхватна атака на Украйна с дронове срещу Русия. Системата за противовъздушна отбрана е унищожила и 18 дрона над граничната Брянска област и отделни дронове и ракети над други региони, като Тулска и Ростовска област.

През последните месеци Киев засили въздушните си нападения над руска територия, като заяви, че целта му е да унищожи инфраструктура, която е ключова за военните усилия на Москва.

В същото време Русия продължава да атакува цели в няколко района на централна и южна Украйна, съобщиха украинските ВВС. Прехванати са безпилотни апарати в Черниговска, Черкаска, Полтавска и Николаевска област. В тази връзка е обявена една от най-дългите въздушни тревоги за последните месеци, отбелязват местни медии.

Съединените американски щати продължават да обсъждат с украинското ръководство целите на Украйна в Курска област. Това съобщи на последния брифинг говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър, цитиран от УНИАН. Според Володимир Зеленски, повече от 1 250 квадратни километра руска територия вече са под контрола на въоръжените сили на Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени