Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Валенсуела, Фондация "А21":

Близо 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора

България продължава да бъде сред страните-основни донори на хора, жертви на трафик

| Интервю
Снимка: fra.europa.eu

Приблизително 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора, обяви пред БНР Алекс Валенсуела от българския клон на Фондация "А21".

Тя потвърди, че България продължава да бъде сред страните-основни донори на хора, жертви на трафик. По думите ѝ страната ни все още е в топ 6 в Европа по този показател. Според нея това се дължи на липсата на информираност, предразсъдъци и високо ниво на уязвимост на голяма част от хората

Трудовата и сексуалната експлоатация са почти на едно ниво у нас, посочи Валенсуела в интервю за предаването "Преди всички". 

За инициативата "Поход на свободата", която ще се проведе през октомври и ще обхване 10 български града, тя обясни, че това е най-голямата информационна кампания в целия свят за повишаване нивото на информираност относно проблема с трафика на хора.

По думите ѝ трафикът на хора все още е тема табу:

"Трафикът на хора е едно престъпление, което масово е доста криворазбрано, доста забулено още в мистерия, в предразсъдъци. Това е част от проблема. Проблемът е, че хората не знаят как да разпознаят трафика, не знаят за какво да внимават и дори много често не знаят, че изобщо се случва".

Походът ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Монтана, Плевен, Сливен и Стара Загора. В него могат да се включат и други градове чрез доброволци, които да го организират. Валенсуела уточни, че това не е протест, а момент когато хората, припознаващи каузата, да се съберат и да направят активно събитие. 

"Всички заслужаваме свобода. Трафикът на хора е престъпление срещу свободата на една личност. Той принизява едно човешко същество с продукт и предмет. Ако се замислим и оценим свободата, която имаме, няма как да живеем в свят спокойно, когато знаем, че други хора я нямат. И е наша отговорност - на свободните, да се борят за тези, които я нямат", обобщи Алекс Валенсуела. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Алекс Валенсуела в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени