Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

Снимка: Fb/ОКИ Красно село

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от рождението на великия бас. По темата пред Радио София говори д-р Ивелина Кючукова, директор на ОКИ "Красно село".

"Смятам, че личността на Борис Христов е не само интересна, не само изпълнена с наистина много и различни житейски събития и невероятен творчески път, но смятам, че Борис Христов е една референция за България. Още навремето, когато живеех в Париж през 90-те години имаше много малко референции, по които се разпознаваше България. Както знаем, оперното пеене и нашите известни оперни певци бяха едни от тях разбира се, начело с личността на Борис Христов", каза тя.

По думите ѝ експозицията включва 41 фотоса от семейния и творческия живот на легендарния певец. Преди да дойде от Пловдив в София, изложбата е гостувала в Рим. Тя е официално открита на 19.08.2024, когато е посрещнала небивал интерес както от медиите, така и от фотографи. На откриването ѝ проф. Пламен Джуров е разказал различни случки с Борис Христов - все неща, които няма къде да се прочетат, или чуят.

Димитър Узунов, Борис Христов и Николай Гяуров зад кулисите в Ла скала

"19 август е Международният ден на фотографията и ние съчетахме много добре това, така наречено откриване с тематичност на Международният ден на фотографията. Ние избрахме снимката на Борис Христов с хор "Гусла", тъй като знаем, че той е бил част от този хор, че дълго време е продължавал да следи дейността на този хор, че след това е посещавал концерти и на неговото погребение хор "Гусла" също са изпълнили няколко произведения", каза Кючукова.

Академичен хор „Гусла“

Тя уточни, че връзката с този хор е, че той продължава да извършва своите репетиции в ОКИ "Красно село". Експозицията ще гостува в София до 28.08.2024 г. от 8 ч. сутринта до 18 ч. вечерта всеки ден и който желае може да я посети.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени