Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

Снимка: БТА

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Разследването е започнало преди 2 месеца, уточни старши комисар Калин Литов -заместник директор на ГДБОП

Организирана престъпна група за извършване на престъпления, свързани основно с данъчната система и пране на пари. Стартира операция на територията на градовете София, Монтана, Враца и Плевен за документиране на престъпната дейност на организирана група, която е изградила верига от фирми, чрез които фирми се ощетява държавният бюджет. Това, което е установено в хода на нашата съвместна дейност, е за периода от 2021 до средата на тази година, от дейността на групата, е нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет, а именно - приблизително 9 милиона лева".

 Общо 9 души са били задържани при акцията на антимафиотите и Националната агенция по приходите.

"В хода на операцията са претърсени 27 адреса. Задържани са 9 лица. С повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност са 6, три от които - с мярка за "задържане под стража", едно -  с "подписка" и 2 - с "парична гаранция".

Нанков - заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, обясни, че групата се е занимавала с изкупуване на селскостопанска продукция от неизвестни производители. Част от фирмите, използвани в схемата, са били на малоимотни граждани или на хора от държави, извън Европейския съюз. По време на разследването е установено, че за близо година и половина участниците в схемата са изтеглили "на каса" от различни банки у нас близо 54 милиона лева.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени