Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Снимка: Мария Костова

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за Българското национално радио от ГИТ.
Протестиращи заявиха, че целта на акцията е да изразят недоволството и възмущението си от работата на ГИТ и на нейни служители, които по думите им не познават законите и работят против интереса на трудещите се. Председателят на синдикат "Защита“ Красимир Митов заяви, че е отказана регистрация на колективен трудов договор в столична болница в регистъра на тези договори, поддържан от Инспекцията.
Законоустановеният срок за вписване в регистъра е едномесечен, коментираха от Главната инспекция по труда. И допълниха, че с вътрешна процедура срокът е намален на 15 дни. Заявлението за вписване на визирания Колективен трудов договор е от 14.08.2024 г., т.е. все още не е изтекъл дори по-краткият срок. 

От Инспекцията допълниха още, че за последните две години са постъпили 31 сигнала от "Защита“ и че по тях е реагирано своевременно и че не може да бъде приет аргументът на „Защита“ за организирането на протеста, а именно цитирам "незаконосъобразно бездействие“ на административен орган.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени