Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митологемата Ален Делон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ален Делон е митологема в трансмедийния ни свят, част от функционирането на трайните културни феномени. Не се съобразяваше с това, което е модерно. Имаше собствена позиция. Въпреки трудното детство, беше роден под щастлива звезда, имаше достатъчно качества да бъде харесван и добре приет в киното и по света.

Това изтъкна пред БНР-Радио София проф. д.н. Мая Димитрова, преподавател в НАТФИЗ, специализант в “Авторско кино във Франция и Германия” и "Съвременния филмов процес: френската “нова вълна”.

Проф. Мая Димитрова   Снимка: Елисавета Белеганска

Френският киноактьор, продуцент, режисьор, истинска звезда и вече легенда ни напусна в неделя, 18 август, на 88-годишна възраст.

Проф. Димитрова припомни моменти от биографията на Делон, които са изиграли ключова роля във формирането му като човек и професионалист, участието му в армията в Индокитай, след това в значими кинопродукции, колаборацията му с големи имена – актьори и режисьори, някои от ролите, с които ще го помнят зрителите – както любителите на комерсиалното кино, така и интелектуалната публика.

"За интелектуалците старите филми са икона, колкото самия Делон. Той има своето място в непреходното кино.
Ален Делон е от значимите явления на киноекрана и това, че си отиде, е повод да му го признаем", отбеляза още специалистката в изкуството на големия екран.

За присъствието на Ален Делон в киното, за жените в неговия живот и други детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени