Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП.

Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от 45 години насам, пътувал до Полша. Страната, която е верен съюзник и съсед на Украйна, е ключов транзитен пункт за чуждестранните лидери, които се отправят към Киев.

Очаква се той да се срещне с полския министър-председател Доналд Туск и президента Анджей Дуда на 22 август, както и с индийски граждани, живеещи в централноевропейската държава.

Полша „се нуждае от трайно партньорство с Индия“, заяви заместник-премиера Владислав Косиняк-Камиш.

Моди търси деликатен баланс между поддържането на исторически топлите връзки на Индия с Русия и установяването на по-близки партньорства в областта на сигурността със западните държави като защитна стена срещу регионалния съперник Китай.

Неговото правителство отбягва да осъжда изрично нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Вместо това призовава двете страни да разрешат различията помежду си чрез диалог.

„Като приятел и партньор ние се надяваме за бързо връщане на мира и стабилността в региона“, заяви индийският министър-председател преди заминаването си за Полша.

В Киев Моди ще проведе разговори с президента Володимир Зеленски и „ще сподели перспективи за мирно разрешаване на продължаващия конфликт в Украйна“, се казва още в изявлението.

На 19 август Зеленски обяви, че „редица документи се очакват да бъдат подписани“ по време на посещението на Моди.

През юли, когато Русия порази множество градове в Украйна, Моди беше на посещение в Москва и беше сниман прегърнат с Путин в неговата резиденция. Това бе осъдено от Зеленски.

Моди също посети Русия през 2019 г. и посрещна Путин в Ню Делхи две години по-късно, седмици преди Москва да започне офанзивата си срещу Украйна.

Индия до голяма степен се въздържа от изрично осъждане на Русия, както и от гласуване на резолюции на ООН, насочени срещу Кремъл.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени