Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора.

Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в Обединеното кралство. Плановете включват още нов екип от 100 служители на разузнаването за справяне с бандите на трафикантите на хора и повторно отваряне на два центъра за имигранти, добавяйки 290 легла.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър каза, че иска да въведе "по-добре контролирана" система, която да замени "хаоса, който спъва системата твърде дълго". Консерваторите в опозиция обаче казаха, че това, което правят лейбъристите, за да се справят с трафикантите на хора или да спрат малките лодки през Ламанша “не е достатъчно сериозно“. 

Министърът на вътрешните работи в сянка Джеймс Клевърли приветства предоставянето на повече ресурси за Националната агенция за борба с престъпността, но изтъкна, че отмяната на схемата за депортиране в Руанда, което ефективно дава амнистия на хиляди нелегални мигранти и неуспехът да намерят ръководител на граничното командване, са негатив за лейбъристите. 

От Хоум офис обаче заявиха, че откакто лейбъристите са на власт от 6 седмици са осъществени девет полета за връщане на мигранти в страните им, включително един с 200 души.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени