Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика край морето:

Покана за танц към публиката в Шабла, Варна, Созопол и Бургас

Венета Нейнска и Иван Стайков представят "Концерт с история"

| обновено на 22.08.24 в 20:00 | Интервю
Иван Стайков и Венета Нейнска
Снимка: Sofia Art Institute

Пианистката Венета Нейнска и цигуларят Иван Стайков тръгнаха на турне в четири крайморски града. В рамките на една седмица те ще представят пред публиката програма, наречена "Покана за танц", а началото беше поставено в град Шабла на 20 август.

Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute, който организира проекта "Концерт с история". Идеята е класическата музика да достига до повече хора, които не влизат често в концертните зали. Музикалните програми са съпроводени от разкази за пиесите и техните автори.

В "Покана за танц" пианистката и поканеният от нея цигулар Иван Стайков, който свири на прекрасен старинен инструмент, са подбрали популярни пиеси от Дворжак, Брамс, Пиацола, Барток. За всяка от тях има и история, която привлича вниманието.

Следващите изяви на дуото са на 22 август в Градска художествена галерия - Варна, на 24 август в Археологическия музей на Созопол и на 26 август в Морско казино - Бургас.

Веднага след края на първия концерт от турнето Венета и Иван се съгласиха да споделят емоциите, които им носи музиката и срещите с непозната публика, в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". 

Чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени