Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воден режим има в 12 селища в Кюстендилско

Снимка: БГНЕС

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата. Това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични.

Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево, Вуково, Висока Могила, Слатино, Баланово, Делян, Джерман, Смочево, Граница и Соволяно. Отменен е за дупнишкото с. Самораново след падналите обилни дъждове последните дни. Ситуацията с водоподаването в региона е тежка, отбеляза областният управител инж. Александър Пандурски:

"Единствените селища, които се захранват нормално с вода са Бобов дол, града, и двете села - Мамолово до тях, които получават вода от язовир "Дяково". Само язовир "Дяково" гарантира вода за това, защото в него има съответните количества. Всички останали са проблем, като започнем от това, че язовир "Карагьол" е източен и част от водите на "Калин" трябва да се използват и за водоснабдяване на Дупница допълнително и това нарушава, пък, водоснабдяването на Кочериново и Рила. Не говорим за повърхностните, казах, водоизточници. Кюстендил е също в много тежко състояние".

Според бившия депутат и кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов, който сега работи в спешния център в гр. Рила, водата за Рилското корито направо се краде, още след водохващането.

Панайотов се качил до язовир "Калин" с джипа си, за да провери.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени