Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по профилиращ предмет

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

По вариант 2 пишат днес зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. По тема №16 е изпитът за придобиване на професионална квалификация - част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия.  

2079 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а 2906 - държавен изпит за придобиване на професионална квалификация по теория. 

От МОН посочват, че най-желан предмет за втората матура остава английският език. На него ще се явят 551 зрелостници. География, икономика, биология и здравно образование също са сред изпитните профили. За сектор информационни технологии се явяват 173 зрелостника. По математика - 42.

Мнозинството от зрелостниците са предпочели да развиват тема на матурата по професионална квалификация. 533 ще решават тест, а 678 ще защитават дипломен проект по индивидуално задание. 

На настоящата сесия се явяват зрелостници, които не са издържали успешно изпита в предишни кампании, както и онези, които искат да повишат оценката си за кандидатстване във висше училище. Могат да положат изпит и такива, които в дипломата си за средно образование нямат оценка от даден предмет. 

Резултатите от днешните изпити ще бъдат обявени до 5 септември. 



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени