Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания годишната сметка за енергия на домакинство скача от октомври

Снимка: Pixabay

Във Великобритания годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще се повиши със 149 паунда през октомври, съгласно определената нова горна граница на цените на енергийния регулатор Ofgem (Офджем).

Домакинство, използващо средно количество газ и електричество, ще плаща 1717 паунда на година, което е 10% увеличение в сравнение със сегашните сметки. Таванът засяга цената, плащана за всяка единица газ и електричество, използвани в 28 милиона домове в Англия, Уелс и Шотландия. 

Въпреки че цените все още са по-ниски от миналата зима, част от правителствената подкрепа е прекратена оттогава за милиони платци на сметки. 

Цените на енергията, управлявани от тавана на цените, паднаха два пъти тази година - през април и юли, но ще се повишат отново в навечерието на зимата. 

Ofgem информира, че това е резултат от нарастващите цени на международния енергиен пазар, поради нарастващото геополитическо напрежение и екстремните метеорологични условия, които водят до конкуренция за газ. 

Министърът на енергетиката Ед Милибанд нарече увеличението на тавана на цените на Ofgem "тревожна новина" за много хора. Той коментира, че "повишаването на тавана на цените е пряк резултат от провалената енергийна политика, която лейбъристите са наследили и която остави страната на милостта на международните газови пазари, контролирани от диктатори“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени