Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за композитора Георги Тутев

Отбелязваме 100-годишнината от рождението му на 23 август

Георги Тутев
Снимка: ubc-bg.com

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София. 

Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена музика - Загребското биенале, "Варшавска есен", Дни на новата камерна музика - Витен, Биеналето в Берлин, в Страсбург, Прага, Будапеща, Хале, Бирмингам, Виена и др. За съжаление, у нас творбите му звучаха не толкова често - съвременната музика и по-скоро изразните ѝ средства като сериална композиционна техника, додекафония, алеаторика бяха отричани от представителите на социалистическия реализъм, а някои от авторите имаха и неприятности.

Георги Тутев е роден през 1924 г. в семейство на интелектуалци. Баща му е завършил в Германия икономика и агрономство, но също така история и философия. Майка му е германка. Домът им в София често е посещаван от Сирак Скитник, Никола Танев, Дечко Узунов, Ламар, Светослав Минков. В тази среда израства Тутев - често пътува между Дюселдорф, където са роднините на майка му, и София. 

От малък свири на пиано, на 15 познава добре съвременната музика на Европа - Хиндемит, Стравински, Шьонберг, Барток. Между 1942/1946 г. следва право в Софийския университет, а след това, в Московската консерватория, композиция при Юри Шапорин и Виктор Белий, дирижиране при Николай Аносов. 

При завръщането си в България Георги Тутев продължава да учи композиция при Любомир Пипков и хармония и пиано при Веселин Стоянов. Работи като секретар на Съюза на българските композитори, за кратко е музикален редактор в Националното радио и от 1961 до 1987 г. е музикален директор и диригент в Младежкия театър. 

През 90-те работи върху създаването на Дружеството за нова музика, което става секция на международното общество за съвремена музика, а той е негов председател. Тогава организира и фестивала „Музика нова“. 

Творчеството му включва оркестрови пиеси като Увертюра - Реквием, две симфонии, Метаморфози за струнен оркестър, „Копнеж по изгубената хармония“, пиеси за пиано, солови и хорови песни, филмова музика, както и за телевизионни и театрални постановки. 

Георги Тутев умира на 13 септември 1994 г. За него и неговото творчество говори именитият диригент и композитор Константин Илиев в запис от 1973 г., съхраняван в Златния  фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени