Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Янков, "Синя България": Няма нужда държавата да е банкер

"Синя България" предлага два варианта: Държавата да продаде ББР или да пусне акции на Фондовата борса

| Интервю
Никола Янков
Снимка: Ани Петрова

От "Синя България" излязоха с позиция относно поредните скандали около Българската банка за развитие. "Синя България" ясно и последователно настоява за категорично отдръпване на държавата от ролята ѝ на търговец и собственик на бизнеси, включително банки. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестиции в малки и иновативни компании не е отпаднала, но ББР в сегашния си вид доказано не може да бъде инструмент за такава политика, пишат от формацията. 

Няма нужда държавата да е банкер, категоричен бе пред БНР Никола Янков - лидер на икономическия екип на политическия съюз "Синя България". 

"В България няма нужда да има държавна банка. Конкурентният български частен банков сектор е достатъчно способен да насочи значими потоци капитали към малките иновативни български компании, ако има държавна политика, която да подпомага такива процеси с гаранционни схеми", обясни той в интервю за предаването "Хоризонт за вас". И добави:

"Защо трябва да има държавна банка? Рискът от корупция се материализира - виждаме го постоянно. Стотици милиони левове от парите на данъкоплатците отиват към приятели на властта през тази банка. Защо трябва отново да мислим - а така ли ще стане следващата година със следващите директори?".
От формацията предлагат два варианта:

"Няма да е зле, ако държавата да реши да продаде Българската банка за развитие на сериозен международен играч, който да засили конкуренцията на банковия сектор в България. Това е единият от вариантите. Другият вариант е да се пуснат акции от банката на Българската фондова борса, което ще раздвижи българския капиталов пазар в известен смисъл и по този начин по един естествен път банката ще стане частна. А парите от продажбата на акции биха могли да влязат в такъв гаранционен фонд".

По думите му и в момента съществува гаранционен фонд като дъщерна фирма на ББР. Неговата роля в икономиката на страната обаче е минимална, обясни Янков.

Той обяви, че "Синя България" ще участва на изборите. Има нужда от сериозна промяна и повече разум в политиката, смята икономистът и бе категоричен: "България има нужда от дългосрочна визия за развитие, а не от скандали на деня". 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Никола Янков в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени