Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"50% от учениците са функционално неграмотни, а сексуалното образование в училище е в неясна форма и предизвиква страхове"

Иван Господинов: Когато частните уроци преобладават, говорим за сиво образование

Възможно е премахването на НВО в IV и X, защото няма да предизвика генерална промяна в образователната ни система, смята председателят на УС на "Образование без граници"

| Интервю
Иван Господинов
Снимка: Ирина Недева

Частните уроци са проблем, защото по Конституция българското образование трябва да е безплатно, но се получава така, че образователните институции нямат ресурс и умения да предадат знания. И това означава, че образователната ни система не работи както е предвидено.

Това сподели Иван Господинов, председател на УС на Сдружение "Образование без граници", в интервю пред БНР.

"И когато в една държава преобладават частните уроци се нарича сиво образование. Това, което е по програмата трябва да се усвоява в училището и това е дълг на държавата. А те наистина децата зависят почти изцяло от частните уроци", коментира той.

Господинов припомни, че имаме 50% от учениците, функционално неграмотни, които трудно разбират задачите по математика и не разбират текст по литература. И препоръча, че е по-добре първо да образоваме учениците.

Експертът коментира, че това е сериозният проблем в българското образование, но не е видял депутатите да обсъждат темата в НС, но пък гласуваха Закон за пропагандиране на нетрадиционната сексуална ориентация в образованието, нещо, което не се е случило.

Според него напрежение в обществото, около образователната ни система, се създава преди избори и преди лятната ваканция. И сексуалното образование не се случва в българските училища в ясен формат и това допринася за страховете на хората.

Вероятно и затова се създават напрежение и скандали.

"Не са това проблемите на образованието - за пропагандата. 50% от учениците бавно разбират математика и не разбират тестове, независимо от сексуалното образование то не се случва в бг училище в ясен формат и това допринася за страховете на хората. Сексуалното образование има различни цели от това за секс ориентация. То трябва да е насочено да не отпадат деца от училище и срещу 14-годишни бременни момичета. Важно е как учениците мислят за хигиената, особено гимназистите, и малките как да се предпазват от педофили, да разбират опасността", препоръча Господинов.

И е категоричен, че тези неща е хубаво да се обясняват:

"Много от тези теми са работа на родителите. Ако вземем брошурите, които Нинова чете в НС, те са писани за родители, за мен е добър вариант родителите да се информират. Разбира се, че не всичко това трябва да е в училище."

Той сподели, че контролът за участие и навлизане на НПО-та в училища е на директорът, но на много места учителските колективи са подпомогнати по проекти на НПО-та.

За искането за отпадане на малките матури след IV и X клас той коментира:

"Този проблем с НВО е свързан, че ние нямаме ясна представа какво означават качества. IV и X клас - малки матури, имат за цел по-скоро да оценят училищата и образователната система. РУ на МОН тези резултати ги обсъждат като оценка на учениците, което не е коректно. Със сигурност трябва да се промени тази система."

За изпитите след VII клас обясни, че те са за следващата образователна степен и с оценките се кандидатства. Затова премахването им не е удачно за образователната ни система, докато тези IV и X е възможно, без да има генерална промяна.

Господинов бе откровен и призна, че няма очаквания от следващия министър да направи адекватна промяна в системата.

"Нямам такива очаквания - да се решат проблемите, твърде скоро е и не се вижда в МОН като институция желание за по-сериозна и цялостна реформа. Министърът на МОН трябва да има ясна визия за реформа в образованието, а не да имаме 50% неграмотни ученици. Не очаквам това да се случи скоро, трудно се правят образователни политики, влиза се в конфликти. Да не говорим, че половината деца в България не получават, това което трябва да получат като образование", коментира той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени