Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата ваксина срещу рак на белия дроб вече се тества с пациенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнали са изпитания с пациенти на първата ваксина в света срещу рак на белия дроб. Според експерти препаратът има потенциала да спаси хиляди животи. 

Ракът на белия дроб причинява около 1 милион и 800 хиляди смъртни случая годишно. Това е видът рак, който отнема живота на най-много хора. Оцеляването на пациентите е особено трудно в по-напредналите етапи на болестта, когато има и тумори. 

Сега обаче учените тестват нова ваксина, която ще инструктира тялото да открива и убива ракови клетки, а след това ще предотврати повторната им поява, съобщи "Гардиън". Ваксината се произвежда от "БиоНТех" и е специализирана за борба с т.нар. недребноклетъчен рак на белия дроб, който е най-честата форма на заболяването. Целта е да бъде укрепен имунният отговор спрямо рака, а в същото време здравите клетки да останат непокътнати, за разлика от лечението с химиотерапия.

Първата на клиничните изпитвания е започнала на 34 места в седем държави - Съединените щати, Великобритания, Германия, Унгария, Полша, Испания и Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени