Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 28 август до 7 септември

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

Фестивалът отбелязва своя 40-годишен юбилей

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал.

Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе през 1984 г., има за цел да съхрани културните традиции и да подкрепи нови таланти в различни области на изкуството. Организаторите подчертават значението на фестивала, като място за среща на творци от различни жанрове и поколения.

На 28 август 2024 г. посетителите на фестивала могат да очакват откриването на няколко важни изложби. В 18:00 часа ще бъдат представени различни творчески проекти, включително "Две фигури" на скулптора Павел Койчев, която ще бъде изложена на крайбрежната улица в Созопол. Греди Асса ще представи своята изложба "Пътувания: острови, морета", създадена специално за събитието. Програмата включва и фотографска изложба на Асен Шопов, озаглавена "Нашият Созопол", както и изложба на дипломни работи и проекти на възпитаници на Националната художествена академия.

В рамките на фестивала тази година ще има и множество концерти, кино прожекции, театрални представления и литературни събития, които ще обогатят културния живот на Созопол и ще привлекат както местни жители, така и гости на града.

На въпроса какво означава "Аполония" за нея, Маргарита Димитрова отговори с емоция: "Аполония е преживяване, каквото няма по света. Има безкрайно много фестивали, но нашият е единствен, защото обединява всички изкуства, събира любими хора и приятели. Това е истински празник. За мен това е съдба."

Маргарита разказа как се е озовала в Созопол, за да помага в организацията на фестивала, въпреки че по това време преподавала музика и не планирала да се занимава с подобна дейност. Тя спомена, че първоначално задачите били съвсем прости и ежедневни, като осигуряване на квартири и храна за артистите, но постепенно фестивалът се превърнал в значимо културно събитие с участие на знаменити творци.

Спомня си как големият български бас Никола Гюзелев открива фестивала на сцената, на която в утрешния ден оркестърът на БНР ще открие официално сегашното издание на "Аполония". Споделя и за своята първа среща с Гюзелев, когато трябвало да разгръща страниците на партитурата му на сцената – момент, който завинаги ще остане в спомените ѝ.

Маргарита разказа и за последното официално появяване на Елисавета Багряна на "Аполония", както и за възстановяването на църквата в Созопол, която тогава служи като сцена за различните културни събития в рамките на фестивала.

Рашко Младенов също се включи в разговора и сподели забавна история, в която в улични артисти с чадъри, изтръгнати от плажа,  пазят музикантите на сцената по време на проливен дъжд. А Владимир Люцканов разказа как се наложило да отреже клон на дърво, който закривал надписа на "Аполония" – малък, но символичен акт в подкрепа на фестивала.

Тези истории подчертават уникалната атмосфера и дух на "Аполония" – фестивал, който е много повече от сбор от събития, а истински празник на изкуствата, който продължава да обединява хората и да съхранява културните традиции на страната ни.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна