Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква подкрепа получават първокласниците за предстоящата учебна година?

Разказва директорът на 4. ОУ "Проф.Джон Атанасов" Таня Груева

Снимка: БГНЕС

За адаптацията  на първокласниците към предстоящата учебната програма е разговорът с Таня Груева - директор на 4-то  Основно училище "Проф. Джон Атанасов".

Преминаването от детската градина към училище си е доста сериозен процес, понякога и доста стресиращ за най-малките.

"Тази година очакваме 125 нови ученици, първолачета, които ще прекрачат училищния праг и за да бъде тяхната емоция незабравима още отсега подготвяме тържеството за началото на учебната година", разкри Таня Груева. 

Тя допълни, че всички новоприети първолаци още в началото на лятото са имали възможност в Деня на отворените врати да се запознаят лично и да преминат през една интересна въртележка с много работни станции, спортни игри, да разгледат училището, да се запознаят с бъдещите си преподаватели. 

"Проведохме една първа родителска среща веднага след класирането. Всеки родител се запозна с първата и втората госпожа, които ще обгрижват детето му и ще го обучават, а сега ни предстои втора такава родителска среща, на 10 септември", посочи тя.

По думите ѝ, въпреки всичките усилия, някои от родителите са също толкова изплашени, колкото първолачетата.

"Затова и екипът ни непрекъснато провежда срещи до началото на учебната година. Класните стаи са подготвени и всички се стараем да остане само положителната емоция от прекрачването на прага на 4-то училище, а и като емоция от престоя", подчерта Таня Груева.

Какво е нужно най-малките да са подготвени при прекрачването за първи път в училище и какво се случва в 4-то ОУ, чието име на патрона Джон Атанасов задължава то да бъде сред първите в столицата?

Предстои и патронният празник на училището на 4 октомври, на фокус е и усвояването на средствата от ЕС, като втори проект училището е акредитирано за програма "Еразъм+" и ще имаме възможност отново да обменим добри практики с европейски партньори и не само в момента кандидатстваме и по националните програми, където сме сключили договор с друго иновативно училище, изтъкна още директорът г-жа Таня Груева.

Чуйте повече в разговора на Божидар Янев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна