Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Митева: Приветствам промяната в НВО за IV клас, но трябваше да има нови учебни програми

"Редактирането ще измери езиковите компетентности на учениците от друга страна ще се понижи техният резултат"

| Интервю
Снимка: БГНЕС, архив

Трябва да се промени форматът и техническото изпълнение на изпитите след VI клас. Приветствам промяната с премахването на диктовка и на нейно място редактиране на текст на НВО за четвъртокласниците. Но първо трябва да се промени учебната програма, защото часовете са недостатъчни, каза Росица Митева в интервю пред БНР.

От МОН предлагат следващата учебна година редактиране на текст да замени диктовката във външното оценяване на четвъртокласниците.

"Когато се редактира текст, се доказват действителните компетентности, придобили при обучението от 1 – 4 клас, езикови правила, норми, уместна употреба на думите в речта, спазване на пунктуация. Тази задача ще подпомогне изявата на учениците а и ние да направим анализ на свършената работа. Има нужда да се промени формата на НВО. Изненадата беше, че се планира нещо такова за самата учебна година", каза учителката в столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в предаването "12+3".

И зададе няколко въпроса, на които учителската гилдия ще очаква отговор от МОН.

"Не бива да вършим нещо от днес за утре. Трябва първо да се промени учебната програма. С промяната от една страна ще измери езиковите компетентности на учениците от друга страна ще се понижи техният резултат", предупреди учителката и призна, че очаква да има и родителски вълнения.

"С колеги сме обсъждали многократно, че самият формат на изпита в последните няколко години и начина на провеждане, от учители на същото училище, не дава обективна оценка на възможностите на учениците. От като проверяваща съм установявала почерк диктовка да е различен от този в следващите упражнения, има спекулация", посочи Росица Митева.

Подробности чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна