Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи" на "Аполония"

Поетесата и преводачка Надежда Радулова представя на 3 септември от 18.00 часа в Художествената галерия на Созопол, в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" своя сборник проза "Тук живее Йожи".

Историите в книгата, заявена като роман в 21 разказа, са разнообразни, както и стилистичният подход на авторката към тях. Надежда Радулова превръща и писането, и четенето в игра, която обезсилва страха със смях. За героинята Йожи, която е свързващата нишка в книгата, четем от самото ѝ детство до края ѝ, а и отвъд него…

"…Докато обикаля из космическите градини, тя изпитва онова вълнение, което преди караше лицето ѝ да пламти като божур на влизане в малкия провинциален парк с ръждясала двойна люлка и двете бронзови сърнички. Или в първия училищен двор с олюпените пейки и издишащите небесен пух тополи. Или в първата голяма тъмнина, в която сянката ѝ внезапно изчезна, стените и таванът се отдръпнаха и мисълта за смъртта я прониза в слънчевия сплит, оставяйки я без въздух. Или в първата голяма светлина, в която викът ѝ на екстаз се удари в ръба на вселената и отекна като катедрален купол."

Чуйте Надежда Радулова от звуковия файл.

Надежда Радулова е доктор по литературознание  в СУ "Св. Климент Охридски". Пише, редактира, превежда поезия и проза от английски език, преподава. Авторка е на шест стихосбирки, носителка на наградите за поезия "Иван Николов" и "Николай Кънчев", както и на наградата за литературен превод на Съюза на преводачите в България и наградата за превод от английски език "Кръстан Дянков".


Снимка – Жанет 45



По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна