Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвлечените от "Хамас" израелци не могат да бъдат освободени със сила, подчертава израелският експерт

Майкъл Милщайн: Стратегията на Нетаняху е напълно сбъркана

"По-голямата част от обществото подкрепя споразумение за прекратяване на огъня в Газа, дори това да предполага болезнени отстъпки"

| Интервю
Майкъл Милщайн
Снимка: Личен архив

В подземен тунел в Рафах, ивицата Газа, бяха убити шестима от заложниците, които палестинската групировка "Хамас" отвлече при терористичния си рейд на 7 октомври миналата година. Заложниците са били убити са били малко преди да бъдат спасени, обяви говорителят на израелската армия. Екзекуциите са били с куршум в тила, уточни премиерът Нетаняху по-късно, декларирайки, че няма да се вслуша в призивите на стотици хиляди протестиращи израелци и от Америка, и от Европа - да прекрати огъня в Газа в името на живота и свободата на останалите заложници. "Хамас" хвърли вината върху Израел - инструкциите за охраняващите заложниците били променени след израелска операция по спасяване на някои от тях през април, когато били убити десетки палестински цивилни. Заложниците са разменна монета за "Хамас".

"До този момент не можем да разберем защо се стигна до екзекуцията им. Изглежда армията е имала операция в района, където са ги държали, и терористите са се уплашили, че предстои щурм на командоси за освобождаване на заложниците. Затова са решили да ги убият и да избягат. Но и това не е сигурно - защото се съобщава, че и членовете на "Хамас", които са охранявали шестимата, също са били убити", коментира пред БНР Майкъл Милщайн от Центъра за близкоизточни изследвания "Моше Даян" в Тел Авив. Милщайн е полковник от резерва на израелското военно разузнаване.

"Въпреки липсата на детайлна информация за случилото се, екзекуцията на заложниците разпали много остър дебат в израелското общество. Повечето от нас си дават сметка, че убеждението, че до освобождаването на отвлечените от "Хамас" израелци може да се стигне чрез сила, е напълно погрешно. По много трагичен начин установихме, че това по-скоро води до смърт на заложниците."

Когато миналата година профсъюзите обявиха обща стачка срещу плановете на Нетаняху и на радикалните му коалиционни партньори да подчинят върховния съд, премиерът се принуди да даде заден ход - отстъпи след продължили месеци наред масови протести. Сега пак по улиците излязоха стотици хиляди израелци - повече от половин милион души в Тел Авив и Ерусалим. Пак беше обявена стачка, но тя продължи само броени часове. И Нетаняху не отстъпи дори на милиметър. Защо се получава така? Моралната дилема пред израелците е може би твърде сложна...

"По-голямата част от обществото дава да се разбере, че подкрепя споразумение за прекратяване на огъня в Газа, дори това да предполага болезнени отстъпки. Но в същото време има и мнозинство, което е против стачка. Защото животът в Израел и без това вече не е никак лек икономически. Защо да задълбочаваме този проблем! А позицията на Нетаняху наистина е категорична, но за някои от нас през нея прозира политически егоизъм. Аргументите му за контрола върху Филаделфийския коридор - на границата между Газа и Синай - са спорни. Нетаняху изглежда е преценил, че американците няма да увеличат натиска си върху него, защото са твърде заети с изборите си. А пък протестните демонстрации, колкото и многочислени да са, не представляват чак толкова драматичен вътрешен натиск.

И най-важното - очевидно вярва, че има доста широка подкрепа да продължава бойните действия и да окупира Филаделфийския коридор вместо приоритетно да сключи сделка за освобождаване на заложниците. Според мен Нетаняху би се огънал само при още по-драматично усилване на натиска върху него - с още по-мащабни протести и с реални мерки от страна на Съединените щати. Защото дори сега американците да представят ново компромисно предложение за прекратяване на огъня в Газа, той няма да го приеме и войната на изтощение ще продължи още, и то не само броени седмици или месеци." 

Бенямин Нетаняху  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Тъкмо сега", заяви Нетаняху, "когато израелският ботуш е затиснал главите на "Хамас", е времето групировката да бъде принудена да се предаде, вместо да й се правят отстъпки." Не ви ли звучи логично това, колкото и цинично да е?

"Вече 11 месеца от избухването на войната тази концепция все не сработва. За "Хамас" Филаделфийският коридор е яркочервена линия. Те ще се бият докрай за него. Готови са дори да бъдат избити всички, но да не допуснат постоянно присъствие на израелската армия на тяхна територия. Освен това, идеята на Нетаняху е спорна, защото контролът върху този коридор няма да означава автоматично контрол и върху Рафах, Хан Юнис или град Газа. И най-важното - няма да доведе до освобождаване на заложниците."

Поправете ме ако греша, но от всичките 250 отвлечени на 7 октомври израелци, по-малко от 10 са спасени от израелската армия в ивицата Газа. Огромното мнозинство от освободените бяха разменени по време на краткото примирие миналия ноември. Израелският премиер заяви пред камерите и микрофоните, че никой не радее повече от него сънародниците ви да бъдат спасени. Може ли да убеди израелците, че с дерайлирането на американските предложения за сделка с "Хамас" не изоставя заложниците на произвола на съдбата?

"Всъщност не може. Стратегията му изглежда напълно сбъркана. Защото не само армията в лицето на министъра на отбраната, но и всички служби за сигурност - Шин Бет, Мосад - са на мнение, че Израел трябва да се изтегли от пограничния коридор, а ако се наложи в бъдеще, да се върне там. Затова преобладаващо в общественото мнение е, че Нетаняху пренебрегва професионалните препоръки и настоява за обратното от персонални политически съображения."

Вашингтон дава да се разбере, че тези дни може да излезе с подобрен вариант на предложенията си за сделка между Израел и "Хамас". Какво би могло да се промени в тях, за да има най-сетне пробив? Държавният секретар Антъни Блинкън пресметна вчера, че 90% вече са договорени и остават само 10 на сто...

"И това е големият проблем - става дума за Филаделфийския коридор, но и за Нецаримския - коридор, с който Газа беше разделена на северна и южна зона месец след терора на 7 октомври миналата година. Според мен американците ще се опитат да прокарат козметични промени, като например отлагане на преговорите за изтегляне от Филаделфи за втората фаза на изпълнение на споразумението - 6 седмици по-късно, когато вече е прекратен огънят и са освободени поне част от заложниците.

Смятам, че ако получат гаранции, че ще има изтегляне, макар и на по-късен етап, "Хамас" може и да се съгласят. Но за такова нещо е необходимо съгласието и на другата страна. А премиерът Нетаняху даде завчера интервю за един от телевизионните канали в Съединените щати, в което заяви, че шансовете за пробив са много малки. Така че - в Израел нямаме много основания да сме оптимисти."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна