Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбардировките в Украйна - рутина за руските военни, съкрушителни загуби за управляващите в Германия

Украински спасители на мястото на ракетния удар в Полтава, 5 септември 2024 г.,
Снимка: БГНЕС

Бомбардировките по украинските градове отдавна се превърнаха в рутина за руските военни. Стотици дронове и ракети пратиха те по Киев и други райони през последните две седмици. Нови щети понесе енергийната система на Украйна. Миналата неделя бе отново ред на Харков, в североизточната част на страната.

"Няколко места бяха ударени, включително пълен с хора супермаркет. Бяха ударени също дворецът на спорта и хидропаркът. Има деца сред пострадалите, както и хора в много тежко състояние," каза областният управител Олег Синегубов.

 БАРНИЕ ПРЕМИЕР НА ФРАНЦИЯ

 Новият премиер на Франция ни стана най-сетне известен тази седмица. Най-сетне - два месеца след предсрочните парламентарни избори, които, противно на надеждите на свикалия ги президент Еманюел Макрон, излъчиха идеологически и партийно разпокъсан парламент.

 След продължителни колебания Макрон посочи за министър-председателския пост бившия външен министър и главен преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние.

Като първа и най-важна задача пред новия френски министър-председател се сочи закърпването на разширяващата се дупка във фиска от десетки милиарди евро.

РЕКВИЕМ ЗА КАБИНЕТА ШОЛЦ

За първи път от възхода на нацизма от 30-те години на миналия век и краха му през 1945 година крайнодясна партия печели избори за парламент на федерална германска провинция. Това се случи в Тюрингия миналата неделя. Формацията "Алтернатива за Германия" (AfD) спечели ⅓ от гласовете - с 10 процентни пункта пред останалия на второ място Християндемократически съюз (ХДС).

Трите партии от федералното правителство - социалдемократи, зелени и либерали - претърпяха съкрушителни загуби. Само социалдемократите минаха 5-процентната бариера, за да влязат в ландтага.

 "УСМИВКАТА Ѝ Е ТАКА ЗАРАЗИТЕЛНА"

 Съединените щати уличиха ръководители на руски държавни медии и свързани с Кремъл лица в широкомащабна намеса в кампанията за избор на американски президент. Медийната група RT, известна по-рано като "Russia Today", бе обвинена, че е платила 10 милиона долара на фирма в Тенеси, за да разпространява сред американската публика внушения на руските власти. Главният редактор Маргарита Симонян бе сред лицата, санкционирани за този опит да се навреди на общественото доверие в американските институции. Говорителят на Белия дом Джон Кърби обясни, че целта на кампанията е била да се повлияе на американските гласоподаватели и да се намали международната подкрепа за Украйна.

Висш служител от американското разузнаване, пожелал анонимност, обясни пред Ройтерс снощи, че целта на RT е била да наклони везните в полза на Доналд Тръмп.

 ЗАЛОЖНИЦИ НА ХАМАС И НЕТАНЯХУ

 Войната в Газа продължи да се развива в руслото си от последните 11 месеца - с ежедневни израелски удари от въздуха, десетки жертви на земята и упорити схатки на израелската армия с Хамас в различни части на анклава.

Нищо не се промени и след като в събота в тунел под Рафах бяха открити телата на 6-ма заложници, отвлечени още на 7 октомври м.г. и екзекутирани преди дни, в хода на поредната израелска военна операция в града. На следващия ден, неделя, петстотин хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив, Ерусалим и други градове, за да искат компромис с Хамас, за да бъде съхранен животът на десетките заложници, за които се смята, че са все още живи. В понеделник най-големият профсъюз в Израел проведе обща стачка. Нарушена бе работата на транспорта и болниците.

 Нищо от това не помръдна премиера Бенямин Нетаняху и на йота от позицията му да се воюва до край. Намери само думи да се извини:

"Казах на семействата им и повтарям и тази вечер: моля за вашата прошка, че не ги върнахме живи. Близо бяхме, но не успяхме."

Нетаняху не отстъпи и пред искането на военния министър Йоав Галант да се откаже от контрола на ивицата земя между Газа и египетската граница, известна като Филаделфийски коридор. Въпросът остава сред основните препъникамъни пред постигането на примирие в Газа.

Целият обзор на световните новини от седмицата чуйте в звуковия файл

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна