Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние.

Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед. 

Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, главен организатор на митинга. 

Протестиращите скандират "Оставка" за президента, който отказа да назначи премиер от левицата, въпреки че е първата парламентарна сила, заради липсата на консенсус между партийните групи в парламента.

"Назначението на Мишел Барние за премиер не съответства нито на народния вот, нито на силите в Националното събрание", коментира пред медиите един от синдикалните лидери в шествието. 

"Макрон предпочете да бъде под попечителството на крайната десница", заяви сутринта председателят на социалистите Оливие Фор по повод изказването на лидера на националистите Жордан Бардела, че "нищо не може да стане" без тях.

Междувременно новият премиер продължава консултациите за съставяне на правителство с възможно най-широко политическо съгласие. Левите сили напълно изключиха да участват в него. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна