Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Промените в Наредба 4 дават нова възможност - частичното изпълнение на електронна рецепта"

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

"За здравнонеосигурените има двоен контрол, при лекаря и в аптеката"

| Интервю
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи.

Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз. В предаването "Преди всички" той коментира промените в Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарства по НЗОК.

"Най-точният измерител, какви количества лекарства са ни необходими, е борят на неизпълнените рецепти. Противното означава, че пациентът не се придържа и не може да ги намери. Всички дефицити сега се обясняват с хартиената рецепта, защото при тях няма проследимост", заяви Димитър Маринов.

И обясни за изчезналите лекарства за диабетици:

"При инсулина действително, ако имаше дефицит хората щяха да умират по улиците. Проблемът е че аптеките нямат равен достъп до съответните лекарствени продукти – за едни има за други няма. Най точният измерител за броя на неизпълнените рецепти, и когато го имате в електронния регистър, лесно се проследява, какво е предписано и кое  е изпълнена. Взимат се наличностите в страната, защо пациентът не го е взел и през другата система се проследява дали тези количества не отиват в определени аптеки. Докато има хартиени рецепти, такива анализи никой не може да направи."

НЗОК и БФС изясняват как ще се плаща на аптекитеФармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

Маринов вярва, че хартиените рецепти съвсем скоро ще бъдат изключение.

Той повтори няколко пъти, че частичното изпълнение на електронна рецепта е само възможност. Когато започне изпълнението и ако липсва лекарство, то трябва да се вземе в рамките на 3 дни.

"Рано  е да кажем за частичното изпълнение на рецептите. Важно при него е може да има изпълнение при издадени след 1 септември рецепти, ако има тримесечна рецепта, не могат да бъдат частично. Тепърва ще наблюдаваме дали има проблеми или не. Като количество не знам точно. Съотношението е при частично 1/3 са изпълнени, след това 2/3 от частично изпълнение е довършено в други аптеки", каза Маринов.

Той препоръча на фармацевтите да не се занимават с административните процеси на НЗОК, а с пациентите си. И допълни, че за здравнонеосигурените, те нямат право на рецепта по Здравна каса, има предварителен контрол, веднъж при лекаря и после в аптеката.

Цялото интервю и анкетата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени