Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото

"Традиционните избиратели на ДПС могат и да пропуснат да гласуват на тези избори"

| Интервю
Любомир Стефанов
Снимка: Савина Спасова

В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото.

Това мнение изрази пред БНР Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в НБУ, и уточни:

"Случващото се в ДПС е дисонанс между заявеното декларативно начало, че това е партия с евроатлантически убеждения, с модерни либерални ценности, защитаваща всички прогресивни политики на европейско ниво, и българската реалност, в която ДПС е символ на всичко друго, но не и на тези неща. Проблемът да се синхронизира тази двоична природа отдавна е пред ДПС".

Може би е дошъл моментът ДПС да се предефинира, тъй като от началото на прехода това е партия, която се вози по ръба на съмнението за политическа нечистоплътност, коментира още той и обясни:

"И колкото и Ахмед Доган да казваше - къде откровено, къде безсрамно - че ДПС не е май много партия, а е някаква политическа структура, която си гарантира и гарнира властта с обръчи от фирми и си ги пази с бухалки, по примера на Делян Пеевски, тази партия продължаваше да има участие, тъй като нейният традиционен електорат си я припознаваше. Дали я харесва? Това не мога да кажа. Това свърши, очевидно, тъй като в ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото. Забележете - Доган настоява, че като почетен председател едва ли не е въплътеният дух на партията и по тази причина всичко, каквото каже, трябвало да бъде с някаква супер легитимност. Това в правова държава е пълен абсурд. Ето стигнахме до края на абсурда! Надявам се това да доведе до пречистване на тази организация. Ще видим дали тя ще продължи като партия, или ще се претвори в нещо друго".

Според Стефанов ДПС не се дели на две, а е терен, "на две различни начала за това как трябва да се управлява, но не партията, а това, което е ДПС":

"Избирателите на ДПС не се заблуждават. ... Виждат, че едни или други хора в това нещо, наречено партия, а всъщност централата на столичен булевард, е довело до окупиране и преразпределяне на ресурси за влияние, които нямат нищо общо с политическото".     

По думите на Любомир Стефанов традиционните избиратели на ДПС "могат и да пропуснат да гласуват на тези избори", защото нито едно от крилата в ДПС не им говори на партиен език.

Интервюто на Стефан Кунчев с Любомир Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени