Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Двамата застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер

| Интервю
Константин Илиевски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер. За тях това е голямо призвание. 

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет. 

Специален акцент в програмата ще бъде изпълнението на Химн на независимостта от Георги Шагунов с участието на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова.
"Усещането е прекрасно със Светлин. Той има особено силна енергия, която се усеща веднага, от първия момент, когато той засвири. Подготовката, репетициите вървят стремглаво напред с него. За мен това е голямо удоволствие", сподели маестро Илиевски. 

Същото е и за цигуларя Светлин Русев, който добави, че предизвикателството в този концерт е с необичайния и рядко изпълняван репертоар.

"За нас това е прекрасно начало на нашия сезон", каза Константин Илиевски в предаването "Хоризонт до обед". По думите му Денят на независимостта е това, което ни прави уникални. Според него този празник трябва да има много по-голяма тежест

Светлин Русев
"Аз съм патриот. Много бих искал да бъда тук за постоянно и се надявам, че това ще се случи в бъдеще", сподели от своя страна Русев. 

"Има много с какво да се гордеем! Трябва да вярваме, да разпространявам това, да сме щастливи и да не го забравяме". 

Константин Илиевски се съгласи, като допълни, че трябва да възпитаваме нашите деца в истински патриотизъм:

"Когато младите хора имат върху какво да стъпят, когато усещат, че продължават една традиция, тази гордост е подплатена и тя не е просто само горделивост, те имат после отговорността да я продължат. Младите са тези, които ще градят и бъдещето на тази държава. Трябва да ги запознаем с нашата култура". 

Празничният концерт ще бъде излъчван пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

Цялото интервю на Татяна Иванова с Константин Илиевски и Светлин Русев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна