Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Гинка Георгиева, психолог, сексолог и психотерапевт

Пътят към хармоничните отношения

Живеем във време когато лесно можем да общуваме онлайн, чрез компютрите и телефоните. Правим го с лекота и прекарваме доста от времето си в социалните мрежи. Но от друга страна, общуването с близките и партньора  у дома, може да се окаже проблемно. И..

публикувано на 08.09.21 в 15:36

Започва кампания за инсулта и нуждата от бързо разпознаване и реакция

Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт започва от днес под наслов „Действай бързо! Инсултът не чака!“ , съобщиха от организира от Българското дружество по неврология. Целта на..

публикувано на 08.09.21 в 14:26

Как да се справим с есенната депресия

Доброто подреждане и осветяване на работното място, здравословното хранене, както и приемът на витамини, избрани от лекар, могат да помогнат на мнозина да избегнат есенната депресия и да останат енергични на работното си място. Емоционалният тонус на..

публикувано на 08.09.21 в 09:26

Орехите свалят лошия (LDL) холестерол

В дългосрочен план орехите могат да доведат до намаляване на лошия (LDL) холестерол. Това показва проучване, публикувано във водещото списание „Circulation“ на Американската сърдечна асоциация, цитирано от БГНЕС. Орехите имат ефект върху холестерола при..

публикувано на 07.09.21 в 16:41

Лукът усилва имунитета

Лукът съдържа витамини и минерали, фибри и много фитонутриенти . Благодарение на уникалния си химичен състав, той потиска възпалителните процеси в организма и укрепва имунната система , обясни в интервю за радио Sputnik Наталия Нефедова,..

публикувано на 07.09.21 в 09:11
Рибата трябва да е в менюто  три пъти в седмицата

Препоръчителните храни за хора с диабет

Специалистът по хранене Гизем Хермюс в статия за турския вестник „Sözcü“ препоръчва храни, които могат да помогнат за понижаване и поддържане на нивата на кръвната захар, съобщава РИА Новости. На първо място той съветва да включим в менюто..

публикувано на 06.09.21 в 11:33

Ваксинираните срещу Covid-19 са два пъти по-склонни да преболедуват инфекцията без симптоми

Пациентите, които са ваксинирани срещу коронавируса, са два пъти по-склонни да преболедуват инфекцията без симптоми, установиха британски лекари. 66% по-рядко те се нуждаят от хоспитализация от хората, които не са ваксинирани. Констатациите на учените са..

публикувано на 06.09.21 в 09:22

Плодове и зеленчуци за възстановяване след изкаран Covid-19

След преболедуване от Covid-19 e важно да се консумират плодове и зеленчуци, които помагат за възстановяването на организма. Това казва Рима Мойсенко, кандидат на медицинските науки, терапевт и диетолог, цитирана от БГНЕС. “Със сигурност имаме нужда от..

публикувано на 03.09.21 в 08:24

За качествена закуска - храни, богати на витамин B и яйца

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. Затова тя трябва да бъде питателна и здравословна. За закуска са необходими витамини от група В, казва пред радио Спутник диетологът Елена Соломатина и допълва, че те се намират в пълнозърнест и ръжен..

публикувано на 02.09.21 в 08:25
PFAS са органични съединения, които се използват в различни индустрии от средата на миналия век

Ракът витае във въздуха

Въздухът, който хората дишат у дома и на работното място, може да бъде замърсен с вредни химикали, които причиняват рак. Това съобщава списанието Environmental Science & Technology Letters , позовавайки се на данни от група изследователи от..

публикувано на 01.09.21 в 08:33