Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Проф. Майда Тихолова: Ротавирусните инфекции са масови сред най-малките и водят до усложнения

В началото на годината Министерският съвет прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, с обхват от 2017 до 2021 г. До този момент се стигна след анализ на данни от университетските болници,..

публикувано на 20.02.17 в 17:04

В България солим храната си 2 пъти над здравословната норма

Повече от 2 милиона българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно..

публикувано на 18.02.17 в 14:25
Доц. Соня Тотева

Доц. Соня Тотева: Има бивши алкохолици

" България е може би единствената страна-членка на ЕС, която няма дългосрочна стратегия за борба със злоупотребата с алкохол, въпреки че проблемът с всяка изминала година става все по-мащабен и обхваща все по-млади хора и жени ", каза в студиото на "Часът..

публикувано на 11.02.17 в 14:40

Проф. Асен Балтов: При някои травми възстановяването е по-бързо, ако се направи операция

При падане, ако има болка повече от обичайното, да потърсим лекарска помощ, призова гостът на "Часът на здравето" тази събота - проф. д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника на "Пирогов", специалист в областта на оперативно лечение на..

публикувано на 04.02.17 в 12:25

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух

През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха..

публикувано на 30.01.17 в 12:22

Не оценявайте емоционално психично болните, добрият подход е "неутрална добронамереност"

Никол Кидман получава сърцебиене, световъртеж и загуба на контрол, защото страда от паническа атака. Джони Деп боледува от същото. Компания в това отношение им правят Ема Стоун и Опра Уинфри. От депресия страдат или са страдали Дуейн Джонсън-Скалата,..

публикувано на 25.01.17 в 19:30

Д-р Евгения Еленчева: Най-точна диагноза при заболяване на белия дроб се поставя с рентген

Днес в предаването обръщаме внимание на белодробните заболявания при децата и изследванията, с които задължително трябва да се диагностицират. Кога е необходима рентгенова снимка и опасно ли е честото облъчване? Отговорите потърсихме от д-р Евгения..

публикувано на 21.01.17 в 12:20
Д-р Пенчо Пенчев

Д-р Пенчо Пенчев, БЧК: При измръзване затоплянето да става във вода до 40° С, за да не се стигне до изгаряне

Д-р Пенчо Пенчев е експерт в дирекция "Социално-здравна политика“ в БЧК. Обучава по първа помощ учители, водачи на МПС, пътни полицаи и други „групи от населението“. В "Часът на здравето" с него говорим за въздействието на студа върху човешкия организъм,..

публикувано на 16.01.17 в 10:26
проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов: До четвъртия ден при грип не бива да се взимат антибиотици

За много хора грипът не е заболяване, което изкарват за 2-3 дни. Чести са усложненията като бронхит и пневмония. Опасни ли са те, кое е най-ефективното лечение - потърсихме мнението на проф. д-р Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания..

публикувано на 08.01.17 в 11:15

Анна Тодорова, психотерапевт: Движението пресича депресията, ако "се приложи" в началото ѝ

Когато се зададат празници, много хора мислят за подаръци, за изобилие на трапезата, но от изявления на специалисти знаем, че има и хора, които стават тъжни, самотни, изпадат в депресия... Има ли обяснение за това явление? От какво зависи – от..

публикувано на 31.12.16 в 12:05