Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият форум VoiceIt 2020 - с фокус върху дискриминацията

Снимка: nmd.bg
Предстои шестото издание на Младежкия форум VoiceIt 2020, който по традиция се провежда на 20 ноември, когато отбелязваме Световния ден на детето, а темата тази година е “Дискриманцията не ти отива”. И този път VoiceIt съвпада с годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН на 20 ноември. Организатори са Национална мрежа за децата, Младежка мрежа “Мегафон” и УНИЦЕФ България.

“Темата “Дискриманцията не ти отива” тръгна от нещо съвсем обикновено - от разговор. Всяка година, в младежките лагери, които правим с младежите от “Мегафон”, говорим за нещата, които ги вълнуват. Миналата година беше темата за образованието, по-миналата беше темата за здравното и сексуалното образование в училище.

Тази година в обикновен разговор в група излезе темата за дискриминацията, която е около тях, която срещат всеки ден. Дискриминацията в училище, на базата на много различни неща около тях”, казва клиничният психолог Белла Динкова - координатор "Детско и младежко участие" в Национална мрежа за децата.

Провеждането на форума тази година ще бъде с лайв стрийм на страницата на Национална мрежа за децата. Тази година ще се работи и в много по-ограничен кръг и ще има няколко младежа - три млади дами от “Мегафон”, които ще се подготвят да говорят по различни аспекти на дискриминацията. За целта са поканили и няколко известни личности и ще говорят с тях за нещата, които ги впечатляват и с които са се сблъскали.

Според Белла Динкова младите хора имат нужда от примери, от хора, които стоят с имената си и които могат да споделят опита си на младите. Цялата идея на “Мегафон” е да се даде възможност на децата да говорят по теми, които ги засягат. Така в свободен разговор с децата ще застанат актьорът Ованес Торосян, танцьорът Реми Тоин и Симеон Василев - председател на фондация “Глас”.

“Наблюденията ми (за дискриминацията) идват от всичко около нас, не само от интернет пространството. Според мен дискриминацията е под всякаква форма и навсякъде. Именно за това младежите от “Мегафон” решихме да адресираме този проблем на тазгодишното издание на VoiceIt, защото не всеки си дава сметка”, казва Милена Радойцева - доброволец в Българския център за безопасен интернет и участник в програмата за детско участие на Национална мрежа за децата “Мегафон” и българският представител в Съвета на децата към международната мрежа Eurochild.

“Смятам, че когато едно нещо е достатъчно важно, а дискриманията е такава, трябва да се говори и да се разбира проблемът, за да бъде решен. Хората от уязвими групи преминават през предизвикателствата ежедневно”, допълва тя.

Решението, според нея, е че колкото повече хора разбират проблема и избягват дискриминирането, толкова по-бързо този проблем ще изчезне.
На форума Милена ще говори за социалната дискриминация.

Още по темата чуйте в разговора на Катя Василева в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Националния младежки форум запознаха депутати с 12 предлагани от тях неотложни мерки

От Националния младежки форум (НМФ) се обръщат към млади, активни граждани, организации, местна и национална власт с оглед на наслояващото се напрежение около законодателни, политически и социални проблеми, които се отнасят пряко до младите граждани на страната. Вчера представители на НМФ участваха в кръгла маса на тема: “Възможности за..

публикувано на 15.08.24 в 16:15
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10

Фотоизложба в помощ на климата

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение). Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата,..

публикувано на 15.08.24 в 13:14

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни..

публикувано на 15.08.24 в 10:40