Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Радев: Пандемията е безпрецедентно събитие, но знаем как да се справим

Радослав Радев
Снимка: Reichle & De-Massari

Трудно може да се опише образно това, през което преминаха бизнесът и обществото през 2020 година. В повечето сектори пандемията отекна като катастрофа, единици останаха незасегнати. Голямата доза несигурност подейства на инвеститорите и много инфраструктурни проекти по целия свят бяха замразени, каза пред Радио София Радослав Радев - управител на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“, част от групата на водещ световен производител на адресирани към бъдещето продукти и системи за комуникация и мрежи за данни.

Пандемията е безпрецедентно събитие в съвременната история, но по отношение на управлението може да се каже, че ситуацията е сходна с тази след атентатите от 11 септември в Съединените щати или глобалната финансова криза, тоест не е необходим специфичен подход при управлението й. Първото, което хората изпитват, е усещането за безпокойство и затова първостепенната задача на мениджъра е да вдъхне увереност на служителите.

Секторът, в който оперира компанията, бе обявен от национално значение в много части на света, благодарение на което спадът в бизнеса е изолиран само в част от годината. Нарастващият интензитет в обмена на данни и преминаването на много хора на дистанционна работа доведе до още по-голямо значение на комуникационната инфраструктура, отбеляза Радев. 

През последните десетина години България и бизнесът натрупаха много опит и в технократско отношение не отстъпваме по нищо, не само на съседните страни на Балканския полуостров, но и на тези от Централна и Източна Европа. Фактът, че разходите за труд непрекъснато нарастват, но инвестиционният интерес не стихва, е доказателство, че страната ни се утвърждава като технологичен хъб, категоричен е Радослав Радев.

Коментирайки значението на диалога между бизнеса и образованието, Радев посочи, че ангажиментът на бизнеса е до провокира този диалог и с правителството и отбеляза, че компанията продължава да подкрепя дуалното образование с разбирането, че с подобна инициатива бива оказвана помощ на младите хора да се ориентират за бъдещето си в най-ранния етап от тяхната кариера. А това е и социална програма, насочена към държавата. Той изрази оптимизъм за развитието на бизнес сегмента през следващата година, тъй като все повече в Европа се разраства изграждането на оптичните мрежи, в резултат на настоящата ситуация и нуждата от бърз интернет до дома.

Чуйте интервюто на Катя Василева с Радослав Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48