Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елиф Шафак с нова книга, посветена на кръвополитията в Кипър

Снимка: Издателство "Егмонт"

На 16 август 1960 г. остров Кипър получава своята независимост от Великобритания и има своя президент, но 3 години по-късно започват кървави размирици между гърци и турци за собствеността на острова.

Новата книга на писателката с множество награди Елиф Шафак се фокусира върху последиците от тези събития.

Броени дни след световната премиера на романа “Островът на изгубените дървета”, на 14 август книгата се появи и в българските книжарници с превода на Красимира Абаджиева.

“Сюжетът в книгата е свързан с конфликта в Кипър и войната от 1974 г., която се разразява на средиземноморския остров. Една тема, която и до днес е отворена рана както в европейското, така и в световното пространство. В книгата на Елиф Шафак, се докосваме до трагедията в съдбите на хората, които живеят на острова по едни изключителен начин като литература на високо ниво”, казва Валентина Божичкова - редактор в Издателство “Егмонт”.

В света на писателката всичко е метафорично и символично и има множество препратки както в заглавието, така и в корицата на романа.

“Светът, който тя изгражда в романа, надгражда фактологията на военния конфликт. Това е книга, която обвързва историческите събития с природния свят. Един сюрреалистичен елемент в самия ромен е смокинята - разказвач, свидетел на събитията, но от друга страна свидетел на миналото, настоящето и донякъде на бъдещето на хората на света. Дърво, което може да ни преведе през поколения и да ни върне назад в миналото”, разказва Валентина Божичкова.  

В книгата са засегнати теми като родовата памет, семейните връзки, наследените травми, които са разказани през очите на едно дърво, което расте в таверна на острова и става свидетел на любовта между кипърец - грък и кипърка - туркиня. Любов, която се заражда точно в навечерието на квърополитните събития на острова.

Още за книгата чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от от доц.д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35