Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харемът като институция

Снимка: Радио София

Гост в студиото на Радио София беше Ибрахим Карахасан Чънар, който разказа подробности за книгата си "Османските потайности - Харемът". Той поясни, че думата "харем" включва всичко, като основният акцент е върху Османската империя и допълни:

"В съдържанието е видно, че в първите 2-3 глави става въпрос за полигамията изобщо. Разхождам се из другите империи за конкубинат още в Римската империя, във Византия са съществували такива моменти. Разбира се, около властните мъже винаги е имало жени в историята и то не една и две, но акцентът ми върху Османската империя е не толкова просто върху харема, но върху всичко това, което е свързано с Османската империя. Политическите събития, войните, основните персонажи, които са двигателят на тази империя", сподели писателят.

Той поясни, че стъпва върху историята и пресъздава харема като институция в самата империя, а не просто като място за наслада, което донякъде е един стереотип останал в историята. Освен това каза, че в харема много често властват жени, които са успявали да завладяват умовете и сърцата на султаните.

"Харемът е един социален, един политически живот. Той е свързан с много други удоволствия, с много други занимания. Много от фаворитките на султана са се обучавали на езици, на музика, на шиене, в харема е имало оперети и т.н. Това са неща, които малко се знаят", поясни Ибрахим Карахасан Чънар.

"Въпреки, че в Османската империя имаме "Голям диван", един парламент от 5-6 души паши и приближени на султана везири, можем да кажем, че едва ли не сената, другата част от парламента е бил харемът. Защото там се е определяла съдбата не само на определен тип хора, но понякога и политиката в империята", каза авторът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фондация

БАРОК награди организации и институти за принос към достъпа на млади хора до култура

В рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура” Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос на различни институции и личности. "Кампанията има история. Още през 2013 г. беше сформирана работна група и излязохме с декларации..

публикувано на 14.08.24 в 11:18

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба . Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела..

публикувано на 14.08.24 в 09:42
Минералната вода в София е естествено топла

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода . А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото...

публикувано на 14.08.24 в 08:06
Време е за сладолед, и то на сянка

До 35° в София, малка вероятност за дъжд

И днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна..

публикувано на 14.08.24 в 07:20

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59