Откриха паметна плоча на един от основателите на Старозагорската опера

През настоящата година Държавна опера Стара Загора чества 95 години от създаването си и 50 години от откриването на сградата , в която продължава традициите на основателите на първата извънстолична опера. Цялата програма на оперно-балетния сезон е..

публикувано на 18.03.21 в 17:20

Една вечер с ухание на пролет, музика и стихове за любов в Старозагорската опера

Вторият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 20 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. I Hate Music…but I Like to Sing дава начало на поредица от специални мултижанрови камерни концерти, които ще поднесат на..

публикувано на 18.03.21 в 09:45
Св. Патрик заедно със Св. св. Кирил и Методий в общ стенопис в Мъглижкия манастир.

Какво събира Свети Патрик и Св. св. Кирил и Методий на фреска в Мъглижкия манастир

На 17 март католиците почитат Свети Патрик, покровителят на Ирландия. Малко известен факт е, че в Мъглижкия манастир „Св. Николай“ се намира уникален стенопис на Св. Патрик. Той е изографисан в църквата на видно място вляво от олтара в цял ръст,..

публикувано на 17.03.21 в 13:53

Острие на старозагорец ще участва на най – голямото изложение за остриета в Америка

Той се казва Петьо Ценов и на е 27 години, от Стара Загора. Ножове на занаятчията пътуват по цял свят. Всичко започва от една ролева игра с приятели, за да се стигне до Майсторското свидетелство за занаята ножарство. Чуйте още за изкуството на този..

публикувано на 17.03.21 в 12:04
Николай Колев

Мария Бакалова насочва прожекторите към България

Номинираната за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за поддържаща женска роля Мария Бакалова насочва прожекторите към България и проправя пътя за родни артисти в Холивуд, смята Николай Колев, кастинг режисьор на филмови продукции...

обновено на 16.03.21 в 14:21

Йордан Камджалов: “Музиката е път към Духа!“

Йордан Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Дълбоко убеден в огромния потенциал на българската култура, през 2010 г. става съосновател и президент на Фондация „Йордан Камджалов“, предназначена да подпомага развитието на млади..

публикувано на 16.03.21 в 12:30

10 дами и един кавалер показват творби в хасковската галерия "Форум"

Тази вечер, от 17.30 часа, в хасковската галерия „Форум“ е предвидено откриването на изложба на десет художнички и един кавалер. Всички участници във вернисажа са известни на ценителите и на меценатите в сферата на изкуството. Кураторът на експозицията..

публикувано на 15.03.21 в 12:46

Трябва да има Закон за защита на културата и регистър на свободните артисти

Помощите за свободните артисти се отпускат без ясни критерии и принципи. По същество ние ги адмирираме, не ги оспорваме, но фокусът трябва да бъде върху цялото съсловие и да се обезпечи оцеляването на българската култура и нейните създатели и носители в..

публикувано на 14.03.21 в 10:50

Сградата на Старозагорската опера - на половин век (снимки)

На 14 март се навършват 50 години от откриването на новата сграда на Държавна опера-Стара Загора. На тази годишнина е посветен целият оперно-балетен сезон и са предвидени редица събития. Първото от тях е на 18 март в 11.00 ч., когато в непосредствена..

публикувано на 14.03.21 в 10:45

Християн Смолев:“ Да бъдеш импресарио е отговорност!“

Християн Смолев е част от импресарска агенция. Разказва затова как се подбират театралните постановки и кои са заглавията, които ще гледаме на старозагорска сцена. Всяка година по покана канят Ивайло Диманов – Барт, поет с китара да представи..

публикувано на 12.03.21 в 10:49